Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
11.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
Technologie 3D tisku nachází své využití v mnoha různých projektech a jedním z nich je i stavba budov. Projekt Thinking Huts chce díky této technologii stavět školy na Madagaskaru, kde se dětem výrazně nedostává vzdělání.
Budman (261) | 13.6.202211:01
3D tisk ve stavebnictví začne dávat smysl až to budou schopni dělat z pojízdné platformy bez stavby samotné konstrukce 3d tiskárny ­- něco jako pojízdný jeřáb s robotickou rukou, který přijede, zapustí patky, připojí se na cisternu s materiálem a pak během několika hodin bude schopný vytvořit tiskem obvodové zdivo na připravenou základovou desku ­- to už by mohlo být použitelné
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 13.6.202211:47
Viděl jsem demonstraci užité robotického ramene páchanou panem Průšou. Na konci sxtrudér a tiskne to v pohodě plast. Na ­"tisk­" baráků by patrně stačilo takové to auto s ramenem, používané pro betonování vyšších pater vybavit servy na kloubech a naprosto stejným softwarem. ­(plus ASI u trysky přidávat nějaké ztužovadlo betonu, aby patřičně rychle tuhl.­) Ale podle mě to nezvládne samobetonovat strop. Takže to udělá za pár hodin patro a pak stejně budou muset naběhnout dělníci a smontovat nějaké šalování, nebo jak se to správně jmenuje. A když jsme u toho, tak i výhoda v podobě toho, že mašina může ­"tisknout­" nonstop je mírně diskutabilní. Staví se obvykle v místech dalšího osídlení. A ze smradu ze spálené nafty a řevu motorů, jak tam bude najíždět jedna míchačka za druhou nebudou místní moc nadšení. Práce přes noc bývají zakázané a musí se vyjednat vyjímka.
Odpovědět0  0
honza1616 (3699) | 13.6.202215:54
Přesně to jsem viděl minulý tyden, jen to stavělo z cihel, do rána byl postavený cely dům.... Samozřejmě bez oken dveří, které se musejí nainstalovat od dalších dodavatelů.....
https:­/­/www.novinky.cz­/bydleni­/tipy­-a­-trendy­/clanek­/australsky­-robot­-sam­-stavi­-domy­-z­-cihel­-40052709
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1144) | 13.6.202219:40
Z těch cihel se mě to líbí, ale ještě jsem neviděl video, kde by cihly lepil, tak zatím jsou asi jen zkušební stavby na rozebrání.
Odpovědět0  0
honza1616 (3699) | 17.6.202217:48
No v tom videu se nanáší nějaká čirá hmota takže na bázi cementu to asi nebude ­(několikrát v tom videu s tím robotem je vidět jak ta hmota odkapává­)
Taky teď na koukám na Google, jak o tomto stavebním robotovi se zde na SHW psalo už v r.2016, i když toto je dost pokročilejší verze, tenkrát to bylo jen představení a skládalo to cihly na sucho, v jiném zdroji čtu že se muselo řešit složení lepidla, to je už očividně vyřízené když firma má zakázku na několik domů.

Jinak já viděl už dost staveb kde se celý dům postaví lepením, nanáší se tam nějaká hmota která vypadá jako montážní pěna a dokonce je i ve stejných ­"plechovkách­", ale že by to byla klasická montážní pěna, to asi né,
zrovna minulý týden jsem okolo takové stavby procházel a koukal jsem na to jak z každé spáry je vytlačené to lepidlo, takže opravdu každý cihla se s tím takto lepí, ne jen jistě konstrukční prvky ale celá stavba
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1144) | 18.6.202211:44
Cihly se myslím lepí normální montážní pěnou když je to z té plechovky.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1144) | 12.6.202217:41
"Stavba zdí se tak z týdnů a měsíců smrskne na dny­"

Stavbu vidím, tak odhaduju že za dva dny bych to z ytongu postavil ­(nejsem zedník­). Samozřejmě to co staví tiskárna, takže jen zdi a asi by i materiál byl levnější.

Je jasný že tisk zdí jim vůbec nepomůže, ani ve stavbě zdí, ani s chybějícíma školama. Teda jako že technicky, ekonomicky a časově tam není žádná výhoda, dokonce ani v počtu řemeslníků ani v jejich potřebné odbornosti.
Jediná šance že jim tisk pomůže je v tom, že se tam bude chtít nějaká firma předvést a díky tomu se několik škol postaví a pak je i větší šance že se zařídí další potřebné věci když pro funkční školu tam už bude aspoň něco.

Škoda že se aspoň nedozvíme z čeho je ta stavební směs. Jaký chemikálie se tam přidávají do betonu.
Odpovědět1  0
Bison (877) | 11.6.202220:06
V Afrike do školy najprv rodičia , aby sa naučili , že tak chudobná a zaostalá krajina neuživí ich deti a potom ak to pochopia si to vymenia so svojimi deťmi , ktoré sa však hladné ťažko niečo naučia, je to začarovaný kolotoč ukončiť nekonečnú reprodukciu ktorá nikam nevedie.
Odpovědět4  2
wrah666 (6205) | 11.6.202222:06
I u n ás máme takové ­"domorodce­". Tady sice nejsoui původní, ale přivandrovalí, ale chovají se naprosto stejně. A Afrika je celkově smutný příklad, kam vede pokřivená ­"humanita­". A to je ještě Madagaskar relativně v pohodě, jinde je to mnohem horší. Uvědom si, že naprostá většina těch, co ukazují nafouklá bříška dětí umírajících hlady žije v oblasti, kde stačí zorat a zasít a máš 2­-3 úrody ročně. A KAŽDOU z nich větší, než tady v Evropě... A proběhlo tam XY programů, zaměřených na to je naučit pěstovat, chovat, uživit se.. Všechny zcela selhaly. Vzorové farmy, zvířata seřerou, stromy vykácí a jdou pryč. Záplavová jezírka, neobnoví, ryby sežerou.. Kámoš tam byl dělat vrty a montovat čerpadla. Jako byla na divokém západě, takové to s větrnám kolem.. Do roka to čerpadlo někdo ukradl a zbyl tam jen vrt a trubky. Tomuhle se prostě nedá pomoci, dokod je to spokojené a nehodlá se to změnit.
Odpovědět6  1
wrah666 (6205) | 11.6.202219:50
Demonstrace nové technologie dobrá, ovšem svým způsobem zbytečná. Postavit boudu, ve které se budou děšti učit se dá dost rychle a rozhodně levně i klasicky. Potíž je, kdo tam bude učit a koho má učit. Děti z chudýžch rodin buď dávno pracují v továrně nebo na plantáži.. A děti co jsou v gangu vlastně také pracují. ­(drogy, krádeže­) Pokud nejsou ochotní platit x let učitele a dětem alespoň svačinu, tak je to projekt bez užitku.

PS: Ono když je zájem, dá se učit i pod palmou. Stačí k tomu tabule 0.5*1 metr pověšená na zmíněné palmě a šíst, psát, počítat, základy dějin a podobně se naučit dá. Ale musí být ten zájem. A ten právě v podobných zemích není.
Odpovědět6  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.